Het Eco-Runner Team Delft presenteerde op 24 mei hun nieuwste en extreem zuinige waterstofauto op de campus van de TU Delft: de Ecorunner 8. De focus lag op het slim maken van de auto om de voertuigefficiëntie te optimaliseren.

Het voertuig zelf kan namelijk wel zeer efficiënt zijn, maar voor een optimaal effect moet de bestuurder de auto ook efficiënt gebruiken. Het slimmer maken van de auto zelf kan hierbij helpen. Zo kan de auto zelf instructies geven aan de bestuurder om zo efficiënt mogelijk te rijden. 

De Delftse studenten hebben een zelflerend Neuraal Netwerk ontwikkeld om dit voor elkaar te krijgen. Het neurale netwerk werkt eigenlijk hetzelfde als ons menselijk brein. Het netwerk kan uit zichzelf verbanden leren zien en toepassen in een nieuwe situatie. Een getraind netwerk kan zelfs binnen 0.2 seconde de juiste rijinstructies geven met een nauwkeurigheid van 99 procent. Het doel van het team is uiteindelijk om een auto te bouwen die op een equivalent van 1 liter benzine 5.000 kilometer kan rijden.

Shell Eco-marathon

Het Eco-Runner Team is het raceteam van de TU Delft dat extreem zuinige voertuigen ontwerpt en op deze manier wil laten zien dat de grenzen van voertuigefficiëntie nog lang niet bereikt zijn. Het team neemt elk jaar deel aan de Shell Eco-marathon, een race waarbij studenten proberen de meest efficiënte auto te bouwen.

“Door alleen nog maar duurzame brandstoffen te gebruiken en deze ook nog eens op een slimme manier te gebruiken, kunnen er nog grote stappen gezet worden in het verminderen van de CO2 uitstoot van de mobiliteitssector,” zegt Joël Croese, teammanager van het Eco-Runner Team Delft. De Shell Eco-marathon is dit jaar in Londen, van 5 tot en met 8 juli.

Bekijk de video over het design van de Ecorunner 8:

 

 © Copyright - Groene Hart Werkt

Back to Top