Rotterdam creëert 7.500 extra banen als de stad inzet op een circulaire economie. Dat blijkt uit het rapport ‘Circulair Rotterdam, kansen voor nieuwe banen in een afvalvrije economie’. Gemeente is opdrachtgever van dit onderzoek. Het onderzoek richt zich op bouw, voedsel, consumptiegoederen en medisch afval.

Download het onderzoeksrapport.

Gemeente wil dat de havenstad in Europa een van de circulaire koplopers wordt. Extra banen ontstaan onder meer omdat (her)productie vaker op lokaal niveau plaatsvindt. Circulair slopen lijkt de materiaalconsumptie het sterkst te kunnen reduceren, levert de meeste baten op én creëert alleen al bijna driehonderd banen.

Mentaliteitsverandering

Om een ciruclaire economie te bereiken is een mentaliteitsverandering nodig onder bewoners en bedrijven. De Rotterdamse bouwwereld, bijvoorbeeld, is vooralsnog verre van circulair: voor elke 100 nieuwe woningen in de stad gaan er 110 tegen de vlakte, constateren de onderzoekers. Dat leidt tot ‘grote stomen bouwafval’, waarmee Rotterdam ‘vele malen slechter’ scoort dan andere steden in Zuid-Holland.

Lees het volledige nieuwsbericht op Binnenlandsbestuur.nl.

 © Copyright - Groene Hart Werkt

Back to Top