D&K Automotive Glass heeft een innovatief systeem ontwikkeld om meer rendement uit zonnepanelen te halen. Directeur Bart Driehuis hoopt het systeem nog deze winter te kunnen testen, om het halverwege volgend jaar in gebruik te nemen voor zijn nieuwbouwpand aan de Einsteinweg in Alphen aan den Rijn. “Er wordt bij bedrijven heel veel energie verkwist. Ik wil laten zien dat je eigenlijk heel simpel kunt besparen.”

Steeds een stap vooruitdenken

Bart weet nog goed hoe hij op het idee kwam. “Onze bouwadviseur zei op een gegeven moment dat we het moesten doorgeven als we zonnepanelen op het dak wilden leggen, omdat de staalconstructie van het pand op het gewicht van de panelen voorbereid moest zijn. Ik vond dat meteen vreemd. Want waarom gebruik je de stijfheid van de panelen juist niet om een lichtere staalconstructie te bouwen? Vervolgens bedacht ik me dat we er ook voor moesten zorgen dat de panelen niet te heet zouden worden. En dat leidde weer tot het idee dat je ook iets zou kunnen doen om die warmte te benutten.”

“Ieder idee heeft nadelen waarvoor je oplossingen gaat zoeken. Je probeert het steeds mooier te maken. Zo kwam ik op het idee een glasplaat tegen de panelen te monteren die je in de winter vacuüm kunt trekken, om warmte vast te houden die je in de zomer juist kwijt wilt. En om een lcd-folie aan te brengen waarmee je reflectering naar wens aan of uit kunt zetten. Dit soort dingen komt gewoon in mijn hoofd op. Het is een kwestie van een paar stappen vooruitdenken. Wat is het gevolg van mijn idee? En wat is daar weer het gevolg van? Meestal pakt dat wel goed uit.”

Verduurzamen als principe

Het is voor Bart een soort principe om te proberen te verduurzamen. “Wij zijn de generatie waar dingen in het kwadraat zijn veranderd. Vroeger zette de melkboer de volle flessen buiten neer en zette je de lege flessen terug. Nu is elk chocolaatje in plastic ingepakt. Ondertussen blijft de wereldbevolking groeien en worden we steeds rijker. Alles bij elkaar consumeren we dus steeds meer energie. Dat brengt de verantwoordelijkheid met zich mee om naar oplossingen te zoeken. De generaties na ons moeten deze aarde ook nog leefbaar kunnen aantreffen.”

Bart hoeft dan ook geen geld te verdienen met zijn innovatie. “We gaan geen patent aanvragen. Ik wil gewoon dat anderen ermee geholpen zijn en dat het bijdraagt aan efficiënter energiegebruik. Dat krijg je in goodwill terug en die levert uiteindelijk vaak het meeste op.”

Overigens is de oplossing van D&K niet voor iedereen geschikt. “Je moet er een hellend dak voor hebben en omdat het vrij duur is, moet je ook flink wat oppervlak hebben om de kosten eruit te halen. Ik verwacht het systeem dan ook niet snel terug te zien op een gemiddeld huis in Alphen. Maar wie weet kun je er bij de aanleg van nieuwe wijken, waar je in bulk kunt realiseren, wel wat mee.”

Het nieuwbouwpand als studieobject

“We gaan eerst een testopstelling bouwen. We maken een uitsnede van het pand van 10 bij 10 bij 10 meter. Daarin gaan we een-op-een simuleren hoe het eruit komt te zien, met computers erachter die 24 uur per dag en 365 dagen per jaar gaan meten en monitoren wat er achter de zonnepanelen gebeurt. Je kunt er allerlei theorieën en modellen op loslaten, maar je weet pas of het werkt als je het realiseert en meet. Het is ook gewoon leuk en spannend om er zo achter te komen. Reken maar dat ik die meters elke dag kom uitlezen!”

Als het aan Bart ligt, wordt het nieuwe pand een heus studieobject voor duurzaamheid. “We spelen bijvoorbeeld ook met het idee om geen verwarming aan te leggen. Dat mag niet volgens de wet. Maar in theorie zouden we met de opgevangen warmte van de zonnepanelen energieneutraal moeten kunnen zijn. Misschien ga ik dus wel een noodkachel neerzetten en een strenge winter afwachten. Ik vind het in ieder geval mooi om met onze nieuwbouw te laten zien dat wij klimaatbewust bezig zijn. Ik geloof erin dat onze klanten dit gaan herkennen, waarderen en uiteindelijk belonen.”

 © Copyright - Groene Hart Werkt

Back to Top