3D-printen is aan een opmars bezig. “Alle materialen voor 3D-printen moeten in de toekomst recycleerbaar of biobased worden,” zegt Hugo da Silva, Vice President van Additive Manufacturing bij DSM. 

De voordelen van 3D-printen zijn groot. Zowel kleinschalige productie als massaproductie wordt mogelijk. Maar minstens zo belangrijk zijn de duurzame eigenschappen van de productietechnologie. Er wordt bijvoorbeeld niet meer materiaal gebruikt dan nodig is, waardoor er geen afval ontstaat tijdens het productieproces. Tegelijkertijd is het niet langer nodig om voorraden aan te houden omdat producten lokaal kunnen worden geproduceerd. En dat scheelt weer transport-gerelateerde CO2-uitstoot omdat goederen niet vanuit een ander continent worden geïmporteerd.

Da Silva benoemd de voordelen met een voorbeeld van een grote autofabrikant: “Elke Original Equipment Manufacturer heeft een ruime voorraad aan auto-onderdelen nodig, die in verschillende magazijnen op locatie zijn opgeslagen. Er ligt al gauw meer dan een miljard aan kapitaal. Deze voorraad hebben zij nodig maar uiteindelijk wordt de helft nooit gebruikt. Bedenk je eens hoeveel er bespaard kan worden op de CO2-voetafdruk en magazijnkosten als de autofabrikant overstapt op 3D-printen.”

Lees het volledige interview met Hugo da Silva waarin hij praat over het gebruik van circulaire en biobased materialen voor 3D-printen.

Lees ook het interview met Rob Idink, managing director van HP: '3D-printen heeft komende 10 jaar grote impact op duurzaamheid'

 © Copyright - Groene Hart Werkt

Back to Top