Een groep studenten van de Technische Universiteit Delft zal dinsdagavond 9 juli op het toekomstige Formule 1 circuit van Zandvoort hun zelfgebouwde waterstofraceauto, de Forze VIII, testen. In deze laatste en cruciale test zal blijken of de rondetijden die de Forze VIII rijdt op Zandvoort genoeg zijn om de overwinning te bezorgen tijdens de Dutch Supercar Challenge. De studenten hebben als doel gesteld om de eerste waterstofraceauto in de autosportwereld te zijn die benzineraceauto’s verslaat gedurende een wedstrijd. De uit Ter Aar afkomstige Maurice Valentijn maakt deel uit van het pioniersteam.

Een wereldwijde primeur

“Twee jaar geleden waren wij het eerste team ter wereld dat meedeed aan een officiële race met een waterstofvoertuig. Sterker nog, de door ons ontwikkelde wagen was de eerste fullsize waterstof-elektrische racewagen die ooit het daglicht zag”, aldus Team Manager Zhi Wei Cai. “Die eerste keer was vooral een proof of concept, met de verbeteringen die we in het daaropvolgende jaar hebben doorgevoerd lukte het de race ook daadwerkelijk uit te rijden. Dit jaar gaan we voor resultaat. Nu moeten we laten zien wat we waard zijn en de auto’s met traditionele verbrandingsmotoren achter ons laten.”

De wagen zal dit jaar viermaal in actie komen. Tweemaal tijdens de Dutch Supercar Challenge in Zandvoort op 13 en 14 juli en tweemaal tijdens de “Gamma Racing Days” op het TT Assen Circuit, op 17 en 18 augustus.

Stadgenoot werkt mee

Stadgenoot Maurice Valentijn maakt deel uit van het "Vehicle Dynamics" departement van het team. Hij is verantwoordlijk voor de ophanging en daarmee voor de wegligging van de auto. Top Gear noemde de Forze VIII eerder "vertrouwenswekkend en stabiel", goed werk door Valentijn dus!

Racen zonder vervuiling

De missie van studententeam Forze is om een waterstof-elektrische racewagen te bouwen die het op kan nemen tegen benzinewagens. Hiermee willen de studenten laten zien dat waterstoftechnologie al ver ontwikkeld is en een belangrijke rol kan spelen in de overgang naar schonere energiebronnen en in het schoner maken van transport. Cai: “Wij geloven dat waterstoftechnologie een onmisbare schakel is in het vervangen van verbrandingsmotoren, door de mogelijkheid die het biedt om enorme hoeveelheden (duurzame) energie op te slaan en binnen een paar minuten bij te kunnen tanken. Als pioniers in waterstofrace-technologie nemen we het op tegen high-tech benzinewagens, waarmee we laten zien dat het gebruik van deze technologie betrouwbaar en haalbaar is, maar vooral ook ontzettend snel kan zijn.”

Water uit de uitlaat

De door de studenten gebouwde wagen stoot uitsluitend puur water uit, maar doet wat prestaties betreft niet onder voor de Porsches en BMW’s waar ze het tegen opnemen in de “Dutch Supercar Challenge”. De Forze VIII accelereert naar 100 km/h binnen 4 seconden en bereikt snelheden van boven de 210 km/h. De maximale torque die de motoren kunnen leveren is 780 Nm. Dit is dezelfde “draaikracht” als een 10cm lange steeksleutel waar aan het uiteinde een gewicht van 780 kg hangt. Ter vergelijking: de Ferrari 812 Superfast, een van de snelste modellen van de Italiaanse sportwagenbouwer, blijft steken op 718 Nm.

 

Het grootste verschil tussen de Forze VIII en andere sportwagens zit echter niet in de prestaties, maar in hoe die prestaties tot stand komen. In de zogenaamde brandstofcel wordt waterstof uit een tank gecombineerd met zuurstof uit de buitenlucht. Deze reactie heeft twee restproducten: elektriciteit en puur water. De elektriciteit gaat naar de twee elektromotoren die de achterwielen aandrijven en het water wordt verneveld in de buitenlucht.

Formule 1 kleur

De Forze VIII heeft het bodywork van een duurracer zoals je die normaal op Le Mans ziet rijden en een felroze kleurtje. Het kleurtje heeft het team te danken aan hoofdsponsor BWT, tevens sponsor van een gelijkgekleurd Formule 1 team. Of de roze racewagen even snel is als de zusterwagen in de koningsklasse van autosport zal tijdens de test blijken, schoner is ze in ieder geval. 

 

Foto's: Forze VIII in actie tijdens de Gamma Racing Days in 2018 - © Worcflow 2018-2019

 © Copyright - Groene Hart Werkt

Back to Top