Inleiding
Ons grondstoffengebruik moet enorm teruggedrongen worden. In 2023 wil de overheid daarom 100% circulair uitvragen. Voor de bouw betekent dit onder andere hoogwaardiger hergebruik van materialen, een andere aanpak in ontwerpen, produceren, bouwen en beheren van bouwwerken en een andere manier van samenwerken. Het bouwproces moet in haar totaliteit hervormd worden. Alleen door de krachten te bundelen kunnen we de transitie naar een circulaire bouweconomie werkelijk realiseren! Daarom verbindt Platform CB’23 bouwbreed alle initiatieven, pilots en kennis rondom circulair bouwen met elkaar. Zowel in de GWW-sector als in de woning- en utiliteitsbouw. Het streven is om vóór 2023 nationale, bouwsector-brede afspraken op te stellen over circulair bouwen. 

Actieteam 'Paspoorten voor de bouw'
Het platform is gericht op actie. 'Paspoorten voor de bouw' is een van de twee actieteams die een vervolg heeft gekregen na het opleveren van een leidraad. De focus ligt komend jaar op het verder uitwerken van paspoortformats en afspraken maken over randvoorwaarden van paspoortsystemen en datamanagementvraagstukken. Voorkomen moet worden dat verschillende systemen tot dusdanig verschillende paspoorten leiden dat vergelijking tussen bouwwerken en de toegepaste bouwelementen en uitwisseling van de verzamelde data onmogelijk wordt. Een geharmoniseerd, uniform raamwerk als basis voor alle paspoorten verdient de voorkeur en is in dit stadium van nog beperkte toepassing goed implementeerbaar.

Geef uw feedback
Inmiddels is het mogelijk om feedback te geven op de leidraad. Download hier de 80% versie van de leidraad 'Paspoorten voor de bouw'. Via een webcast is een toelichting gegeven op de leidraad en op het proces van de consultatie. 

Via een commentaarmodule op de website kunt u uw feedback geven op de conceptleidraad. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in het type commentaar: taalkundige fouten, inhoudelijke suggesties tot verbetering of een fundamenteel bezwaar op een deel van de tekst. Voor de leidraad ‘Paspoorten voor de bouw’ zijn de grootste inhoudelijke aanvullingen: de verdere uitwerking van de longlist van materiaaleigenschappen, de aanscherping van hoe kwaliteit en beschikbaarheid van data geborgd moeten worden en hoe deze data zo efficiënt mogelijk gevonden kan worden door marktpartijen. 

Hebt u nog een vraag? Neemt u dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

Foto: duurzaambedrijfsleven.nl

 © Copyright - Groene Hart Werkt

Back to Top