Eendenkroos bestaat uit vrij op het water drijvende waterplanten van ca. 5 mm. Eendenkroos, ook wel waterlinzen genoemd, ontstaat in de zomermaanden en vermenigvuldigt zich snel. Heel snel; eendenkroos is namelijk één van de snelst groeiende planten ter wereld. Eendenkroos veroorzaakt stank en zorgt voor de afsluiting van sloten waardoor het leven onderwater geen licht en zuurstof krijgt. 

Eendenkroos is een reststroom die in theorie veel potentie heeft. Eendenkroos is een eiwit- en verzelrijk gewas dat snel groeit. Er zijn lopende onderzoeken en experimenten om geteelde eendenkroos in te zetten als bijvoorbeeld (vee)voer, isolatiemateriaal, waterzuiveraar of biobrandstof. Echter, eendenkroos ‘in het wild’ is doorgaans toxisch en vervuild. 

BlueCity biedt jongeren de mogelijkheid mee te denken om van eendenkroos een nieuw product te ontwikkelen met economisch toegevoegde waarde. Ben je bijna afgestudeerd of net je carriere gestart? En wil je meedenken over deze circulaire uitdaging? Schrijf je dan nu in voor de Circular Challenge. Dit is een intensief traject van zes weken waarin multidisciplinaire teams een concrete reststroom omzetten in een circulair product dat economisch rendabel en schaalbaar is.

 

Alle informatie vind je hier

 © Copyright - Groene Hart Werkt

Back to Top