Nederland streeft naar een volledige circulaire economie in 2050. Gemeenten kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren door een circulair ambachtscentrum op te zetten. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat willen in samenwerking met de VNG, de NVRD, Stichting Repair Café en de BKN gemeenten ondersteunen met de ontwikkeling van hun circulair ambachtscentrum.

Om gemeenten ook dit jaar te stimuleren, is er weer een prijsvraag uitgeschreven. De best beoordeelde plannen krijgen een subsidie van maximaal 50.000 euro. Een circulair ambachtscentrum is een locatie of netwerk waarbij partijen samenwerken om hoogwaardig product- en materiaalhergebruik te realiseren. Een circulair ambachtscentrum bestaat bijvoorbeeld uit samenwerking tussen een milieustraat, kringloopwinkel en reparatiewerkplaats. Maar ook andere partijen die kunnen bijdragen aan hergebruik kunnen zich aansluiten bij het netwerk.

Gemeenten kunnen samen met partners, zoals een kringloopwinkel of repair café, een projectplan opstellen voor het opzetten of uitbreiden van een circulair ambachtscentrum. Dit plan kan tot en met maandag 19 oktober samen met het aanmeldformulier (xlsx, 21 kB) worden ingestuurd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. In het document 'Prijsvraag Circulaire Ambachtscentra 2020 (pdf, 481 kB)' vind je meer informatie over deze prijsvraag. De uitgebreide voorwaarden vind je in de Regeling specifieke uitkering circulaire ambachtscentra 2020 – 2022(opent in nieuw venster). Op 5 november worden de winnaars bekend gemaakt.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier

 © Copyright - Groene Hart Werkt

Back to Top