De Leidse instrumentmakers School (LiS) is een mbo-vakschool voor precisietechniek met de vierjarige opleiding tot Research instrumentmaker. De school leidt al meer dan 100 jaar instrumentmakers op: vakmensen die innovatieve precisie-instrumenten voor de wetenschap en industrie, medisch en ruimtevaart maken. Afgestudeerden van deze opleiding zijn werkzaam bij vele technologiebedrijven en kennisinstellingen in Nederland en daarbuiten.

In het laatste jaar van de opleiding (semester 7 en 8) moeten de studenten in semester 7 een groepsopdracht vervullen en gaan de studenten in semester 8 individueel afstuderen. De semester 7 groepsopdrachten (projecten) zullen uitgevoerd worden op de LiS waarbij 3 studenten aan het project zullen werken voor twee en halve dag in de week. Dit doen ze voor een periode van 4-5 maanden. De semester 8 afstudeeropdrachten gebeuren op locatie bij de opdrachtgever en dan werkt een student voor 5 dagen in de week aan een afstudeerproject. Ook dit doet de student voor een periode van 4-5 maanden (minimaal 650 uur). Omdat deze opdracht door de student bij de opdrachtgever op locatie wordt uitgevoerd is het een vereiste dat de organisatie SBB gecertificeerd is als erkend leerbedrijf voor de opleiding Research Instrumentmaker crebo 25626 (25301).

De LiS is op zoek naar groepsopdrachten en afstudeeropdrachten voor het nieuwe semester welke start in februari 2023. De opdrachten mogen gecombineerd elektronisch en /of mechanisch van aard zijn.

De LiS hoopt dat u als opdrachtgever (samenwerkingspartner) een multidisciplinaire opdracht biedt, die realistisch en haalbaar is voor de LiS-student gezien zijn vooropleiding. De begeleiding vanuit uw bedrijf/instelling wordt verricht door 1 of 2 ervaren specialisten die een aantal uren in de week begeleiding kunnen bieden. Indien nodig worden specialisten uit overige disciplines geraadpleegd vanuit het netwerk van uw bedrijf/instelling. 

Wat kunt u van de LiS verwachten:

Vanuit de LiS zal er begeleiding geboden worden aan de student. Studenten werken aan de volgende onderdelen binnen de opdracht:

·        Analyseren van productspecificaties,

·        Schetsen en ontwerpen van prototype,

·        Bouwen van prototype,

·        Testen van het prototype.

Aan het eind zal er een werkend prototype staan volgens voor afgestelde specificaties. Gedurende het proces wordt er vanuit verschillende perspectieven gekeken naar de probleemstelling, om tot de ideale eindoplossing te komen. De studenten geven een presentatie over het product en hun manier van oplossingsgericht werken. Dit alles wordt verduidelijkt in een verslag. Met de afstudeeropdracht laten de studenten zien dat ze klaar zijn om als jonge beroepsbeoefenaars aan de slag te gaan.

Heeft u een opdracht voor de LiS?  Stuur deze dan uiterlijk 11 november 2022 in een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wenst u meer informatie? Neemt u dan contact op met Wim Koop via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Aansluitend zal de LiS uw opdracht toevoegen aan de portfolio waaruit de studenten dan medio november-december hun keuze kunnen maken. Mochten de studenten onverhoopt hun keuze niet laten vallen op een project door u aangeboden dan nemen wij contact met u op om te bepalen of het dan wellicht mogelijk is het project opnieuw aan te bieden voor een volgend semester.

 © Copyright - Groene Hart Werkt

Back to Top